پنج شنبه, فروردین ۹, ۱۴۰۳

رئیس اتاق اصناف شهرستان مهدی‌شهر:

اصناف تاثیرگذارترین قشر جامعه هستند

ذوالفقار جباری
ذوالفقار جباری

رئیس اتاق اصناف شهرستان مهدی‌شهر با تبریک روز ملی اصناف به همه بازاریان، به پتانسیل و ظرفیت‌های اصناف اشاره کرد و گفت: اصناف چه از نظر سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و چه کمک‌های خیرخواهانه، تاثیرگذارترین قشر جامعه هستند.

ذوالفقار جباری اظهار کرد: از همان زمان مشروطه اصناف نقش بسیار جدی در شکل‌گیری انقلاب مشروطه داشتند و بعد از آن نیز در اولین مجلسی که تشکیل شد، ۸۰ درصد نمایندگان از اصناف و بازاریان بودند که این نشان از نقش‌آفرینی پررنگ آنان داشت. در قبل از انقلاب و در خرداد سال ۴۲ نیز اصناف در صحنه بودند. در بحبوبه انقلاب و در پیروزی انقلاب نیز کمک شایانی کردند و نقش اساسی داشتند.

جباری در ادامه بیان نمود: اصناف در تمام راهپیمایی‌ها، نماز جمعه و جماعات و مراسم، نقش پررنگی دارند و در صف اول هستند. اصناف حتی در مبلمان شهری نیز حرف اول را می‌زنند و اگر روز تعطیلی باشد و چراغ‌های اصناف خاموش باشد گویا آن شهر مرده و نمود خود را از دست داده است.

رئیس اتاق اصناف شهرستان مهدی‌شهر به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی راه دانا، با اشاره به نقش اصناف در طول تاریخ در جامعه، گفت: اصناف مظهر اقتصاد مقاومتی و تجلی اشتغال پایدار هستند.

رئیس اتاق اصناف شهرستان مهدی‌شهر تاکید کرد: اگر تمام ادارات شهر تعطیل باشد کسی متوجه نمی‌شود اما اگر بازار تعطیل شود همه متوجه می‌شوند.

رئیس اتاق اصناف شهرستان مهدی‌شهر به نظرات امام خمینی در خصوص اصناف اشاره کرد و افزود: امام خمینی(ره) فرمودند «اصناف بازوان ستبر انقلابند» و در جای دیگری در خصوص نقش اساسی اصناف در پیروزی و تداوم انقلاب فرمودند: اگر اصناف نباشند انقلاب تداوم پیدا نمی‌کند.

جباری گفت: اگر نگاه اجمالی به اصناف گذشته داشته باشیم، می‌بینیم که در بازار سنتی قدیم، مسجد و حوزه علمیه در بطن بازار بوده است. این نشان از اهمیت و جایگاه مبانی دینی در بین اصناف دارد. یک فرد بازاری وقتی صبح می‌خواست بیاید سرکار، می‌رفت درس مکاسب را مروری می‌کرد و بعد سر کسب و کار خود حاضر می‌شد.

وی اظهار کرد: با تمام این ظرفیت‌هایی که اصناف در جامعه داشته است، ولی با مرور زمان اتفاقاتی افتاد و مشکلاتی برای اصناف ایجاد شد. بعد از انقلاب با توجه به اتفاقاتی که افتاد بسیاری از اقشار مختلف به بدنه اصناف چسبیدند و مشکلاتی برای اصناف پیش آوردند و اعتبار اصناف را زیر سوال بردند.

رئیس اتاق اصناف شهرستان مهدی‌شهر به وضعیت فعلی اصناف اشاره کرد و ادامه داد: اصناف مظهر اقتصاد مقاومتی و تجلی اشتغال پایدار هستند. الان حساب بکنیم یک واحد صنفی بدون اینکه کوچکترین چشم‌داشتی از دولت داشته باشد می‌آید با سرمایه‌گذاری خود اشتغال پایدار برای خود و شاید چند نفر دیگر ایجاد می‌کند و به مردم خدمات می‌دهد.

جباری اضافه کرد: در صورتی که در حال حاضر دولت اعلام کرده برای هر یک شغل پایداری که می‌خواهد ایجاد کند ۸۰  الی ۱۰۰ میلیون تومان برای دولت بار مالی دارد. اما اصناف این شغل را خودشان ایجاد می‌کنند و در بسیاری از واحدهای صنفی از یک نفر تا پنج نفر مشغول به کار هستند.

وی تاکید کرد: این در حالی است که دولت در این زمینه هیچ کمکی به اصناف نمی‌کند. در بحث تامین‌اجتماعی که بیمه نمی‌شوند و همه دارند بیمه مشاغل آزاد برای خود پرداخت می‌کنند. به صنوف‌های دیگر سوپسیت داده می‌شود ولی یک ریال سوپسیت هم به اصناف پرداخت نمی‌شود.

رئیس اتاق اصناف شهرستان مهدی‌شهر خاطر نشان کرد: در بحث پرداخت منابع مالی و وام هم کمتر دیده شده که دولت منابعی را در اختیار بانک‌ها قرار دهد و به واحد صنفی وام ۴ درصد بدهند که واحدهای صنفی مغازه خود را تجهیز کنند یا توسعه دهند. اکثر اصناف با سودهای بالای ۱۸ الی ۳۰ درصد دارند از بانک‌ها وام می‌گیرند که متاسفانه با این رکود بازار همه بدهکار بانک می‌شوند.

جباری در ادامه بیان کرد: در دولت نهم که قرار بود بحث هدفمندی یارانه‌ها انجام شود اگر اصناف کمک نمی‌کردند اصلا این طرح اتفاق نمی‌افتاد. اصناف پای کار آمدند و با دولت همراه شدند و این اتفاق افتاد اما حق اصناف این وسط تضییع شد.

وی افزود: بخش اعظمی از این پول هدفمندی برای اصناف بود چون در بحث یارانه آب، برق، گاز و… که واحدهای صنفی ما یک ریال هم دریافت نمی‌کنند و نمی‌دانیم این پول کجا می‌رود. در حالیکه واحدهای تولیدی یارانه می‌گیرند. زمانی که قیمت آزاد شد طبیعتا کالا باید گران می‌شد ولی هیچ اتفاقی نیفتاد و بازار مدیریت شد.

رئیس اتاق اصناف شهرستان مهدی‌شهر اظهار کرد: در حقیقت در اقتصاد هر تحولی که ایجاد می‌شود اصناف اولین‌هایی هستند که در تیررس قرار دارند. اگر کالایی گران می‌شود مردم دیگر پشت‌صحنه را نمی‌بینند و آن بازاری است که ترکش می‌خورد و نارضایتی گرانی را از مشتری می‌شنود.

جباری اذعان کرد: اگر امروز کارخانه‌های ما تعطیل می‌شود و کسانی بیکار می‌شوند، اینها اولین جایی که مراجعه می‌کنند برای خرید، واحدهای صنفی هستند که در این زمینه اصناف وقتی می‌بینند زندگی آن اشخاص نمی‌چرخد با آنها مدارا می‌کنند و در زمینه کمک‌های خیرخواهانه پیش قدم هستند.

وی گفت: اصناف به اندازه زحمات و خدماتی که به مردم می‌دهند مورد توجه قرار نمی‌گیرند. واحدهای صنفی مختلف به همدیگر وصل می‌شوند و چرخه شهر را می‌چرخانند. نظارت با دولت است، ولی آنچه که زندگی روزانه مردم را می‌چرخاند و آن پویایی و شادابی را در عرصه توزیع در شهر می‌تواند ایجاد کند حلقه اصلی اصناف هستند. مثلا اگر یک روز نانوایی‌ها تعطیل باشند و پخت نکنند ببینید چه اتفاقی در شهر می‌افتد؟

رئیس اتاق اصناف شهرستان مهدی‌شهر ادامه داد: قبول داریم تولید بخش مهمی است اما اگر همین تولید توزیع نداشته باشد معنی ندارد. پس زحمتی که بخش توزیع می‌کشند بیشتر از زحمت بخش تولید است. در حالیکه بخش تولید دیده می‌شود. در زمان دولت جدید در خود استان بالای صد جلسه برای کارگروه رفع موانع تولید گرفته‌اند. اما حتی یک جلسه هم برای اصناف و بخش توزیع نگرفته‌اند تا مشکلاتشان را بررسی کنند.

جباری عدم اجرای قانون نظام صنفی را از چالش‌های مهم بیان کرد و افزود: در ماده ۹۱ قانون نظام صنفی، تمام واحدهایی که به شکلی پروانه فعالیت خود را از میراث می‌گیرند، اگر مستقیم می‌خواهند با مصرف‌کننده در تماس باشند و خدمات و کالا دهند باید پروانه کسب بگیرند. مثل هتل‌ها و پذیرایی‌های بین راهی و تعاونی‌ها. ولی متاسفانه به این قانون توجه نمی‌کنند.

وی مشکل دست‌فروشان و بازارهای هفتگی که در سطح شهرستان تشکیل شده را دیگر چالش اجرای قانون نظام صنفی دانست و تصریح کرد: ما هنوز نتوانستیم بازارهای هفتگی را ساماندهی کنیم و شهرداری‌ها زیر بار نمی‌روند.

رئیس اتاق اصناف شهرستان مهدی‌شهر بیان کرد: در قانون نظام صنفی آمده که کارگروهی تشکیل شود متشکل از ۵ نهاد شهرداری، اتاق اصناف، صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی و اداره کار که این‌ها باید تصمیم بگیرند که بحث بازار روز ادامه پیدا کند یا نه؟

جباری اضافه کرد: ما در این خصوص کارگروه تشکیل دادیم و مصوبه هم داشتیم که یکی از مصوبات این بود که برگزاری و نظارت این بازارها بر عهده اصناف باشد و شهرداری‌ها فقط مکان را در اختیار بدهند اما این مصوبات اجرا نشده است.

وی خاطر نشان کرد: اگر اتاق اصناف برگزاری بازارهای روز را برعهده داشته باشد نظارت بیشتر می‌شود، الان در بازار روزها هرج و مرج وجود دارد و کالای قاچاق و تاریخ گذشته به فروش می‌رسد و افراد غیربومی می‌آیند فعالیت می‌کنند و از هیچ فیلتری هم رد نمی‌شوند که اینها بسیار آسیب‌رسان است.

رئیس اتاق اصناف شهرستان مهدی‌شهر یکی دیگر از چالش‌های مهمی که برای اصناف در این چند سال اخیر ایجاد شده را مالیات بر ارزش افزوده در صنف طلافروشان دانست و گفت: سازمان امور مالیاتی کشور قانون آزمایشی را مصوب کرده است که بر طبق آن طلافروشان موظف هستند از مردم ۹ درصد کل قیمت طلا مالیات بگیرند و به حساب سازمان امور مالیاتی بریزند در صورتی که اکثر مراجع دریافت مالیات مکرر را حرام می‌دانند.

جباری اظهار کرد: در حال حاضر یک بار از شمش طلا ارزش افزوده دریافت می‌شود و مجددا در چرخه‌های مختلف ساخت و ساز نیز ارزش افزوده دریافت می‌شود و در مرحله آخر نیز از مصرف‌کننده ارزش افزوده دریافت می‌شود و بر همین اساس مالیات چندباره از این کالا دریافت می‌شود چرا که طلا تنها جنسی است که کالای مصرفی نیست و کالای سرمایه‌ای است و دوباره به چرخه تولید برمی‌گردد.

وی تاکید کرد: همین باعث شد بسیاری از واحدهای صنف طلافروشان در سراسر کشور تعطیل شدند و در شهرستان مهدی‌شهر نیز حدود ۶۰ درصد واحدهای طلافروشان تعطیل شدند.

 

درج دیدگاه